Minska ditt självfokus och öka fokus utåt
En viktig strategi för att hantera talängslan är det vi kallar för fokusskifte. Det handlar om att flytta fokus från den ångeststyrda viljan att övervaka vad som händer i kroppen och hur vi tror att andra ser på oss, till vad som faktiskt pågår runt omkring oss. Genom att öva på fokusskifte kan vi få till en bättre balans mellan fokus inåt och utåt.
Exempel på sånt du kan fokusera på när du försöker öka ditt fokus utåt innan du ska presentera något är:
- Om du inte är först ut med att presentera något kan du lyssna uppmärksamt och anteckna under tiden som någon annan håller en presentation, det vill säga rikta ditt fulla fokus på vad du hör och på att försöka sammanfatta det i skrift.
- Rummet du befinner dig i - hur ser det ut, vilka färger kan du notera? Vad finns det för möbler och utrustning?
- Publiken - vad har de för hårfärg, vad har de på sig? Scanna av rummet och beskriv vad du ser tyst för dig själv.
- Olika ljud som du kan höra där du är - försök att skilja ut några olika ljud, och fokusera därefter på dem ett i taget i 10-15 sekunder per ljud. Exempel: röster, ventilation, skrapljud från stolar.
Exempel på sånt du kan fokusera på under en presentation är:
• Uppgiften du har framför dig - vad vill du förmedla? Kan du tillåta dig att ta några korta pauser för att tänka efter hur du vill formulera dig?
• Publiken - kan du kanske titta upp och se ett par av dem i ögonen någon sekund? Om det känns för svårt kanske kan titta mellan två personer eller en liten bit ovanför?
Efter en presentation kan negativa tankar om hur illa det gick dyka upp och leda till ältande av situationen. Exempel på sånt du kan fokusera på efter en presentation:
Skifta fokus från den subjektiva upplevelsen, exempelvis “Vad jobbigt/pinsamt/ uselt/värdelöst det var” till en mer objektiv beskrivning av vad som faktiskt skedde under presentationen och till att medvetandegöra vad som sker just nu i stunden, exempelvis “Jag kände mig mycket nervös och hade en massa negativa tankar under presentationen. Nu är jag orolig och tänker på vad jag tror att publiken tänkte om mig”.
Känner du igen dig i att ha ett överdrivet självfokus när du ska tala inför andra? Fundera över vad som hjälper dig att rikta din uppmärksamhet utåt, på det som sker omkring dig i stunden. Vad kan du pröva nästa gång du ska säga något inför en grupp?