Ergonomi

Ergonomi handlar om förhållandet mellan människan och arbetsmiljön. Om att anpassa arbetet och miljön för att undvika belastningsskador. För dig som student kan det till exempel handla om hur du sitter vid din dator och bildskärm eller hur du kan anpassa dina studier och din psykosociala arbetsmiljö för att undvika kognitiv överbelastning.


Du kan se dina studier som ditt arbete. Hur skulle du ta hand om dig om du jobbade heltid på kontor eller inom området du utbildar dig till? Tänk likadant nu när du studerar.

Kroppen är inte anpassad för stillasittande

Att studera vid skärmar är en del av arbetsmiljön som student. Om du sitter länge vid din laptop finns risk att du får spänningar och värk i huvud, nacke, axlar och rygg. Det beror ofta på att skärmen är för långt ner. Även ögonen kan bli ansträngda. Din kropp är inte anpassad för stillasittande längre stunder utan mår bra av rörelse och variation.

Kognitiv ergonomi - förenkla för hjärnan

Utöver den fysiska arbetsmiljön innebär god ergonomi också hur vi kan underlätta för hjärnan. Det kallas kognitiv ergonomi. Det är viktigt att studera på ett sätt som passar din hjärnas sätt att ta in, bearbeta och lagra information. En hjärnvänlig miljö får du genom att dra ner på olika störningsmoment, tillåta dig att fokusera på en uppgift i taget och ge dig själv regelbundna pauser och möjlighet till mental återhämtning. 

Det här kan du göra för att skapa en god arbetsmiljö

Det finns mycket du kan göra själv för att skapa goda förutsättningar för ett hållbart studentliv. Vi fungerar alla olika. vi har alla styrkor och svagheter som bland annat påverkas av hur vi mår och hur vi återhämtar oss.

Fundera på hur just du funkar. När känns det bra och när känns det inte bra? vad får du energi av och vad blir du ofta trött och stressad av?

För en god kognitiv arbetsmiljö

  • Planera och strukturera dina studier
    Avlasta hjärnan genom att använda kalender. Skriv ner sådant du behöver komma ihåg. Kalendern underlättar även för att skapa en överblick som bidrar till en realistisk tidsuppfattning.

  • Hitta en lugn och trygg studieplats
    Vissa kan plugga hemma och vissa pluggar bäst utanför hemmet. Omgivningen består av din fysiska arbetsmiljö, din digitala arbetsmiljö och din psykosociala arbetsmiljö. Fundera på vad som kan underlätta för dig i de olika miljöerna.

  • Gör en uppgift i taget
    Det är kognitivt krävande att skifta uppmärksamhet mellan olika saker alltför ofta. Hjärnan behöver tid för att ställa om sig från att till exempelvis kolla sociala medier till att åter fokusera på den aktuella studieuppgiften. Detta är speciellt viktigt när du jobbar med nya och svåra arbetsuppgifter.

  • Ge dig tid att bearbeta nya kunskaper.
    Avsätt gärna en stund på slutet av dagen för att hinna tänka igenom det du gjort och för att planera nästa dag innan du avslutar för annat.

  • Hjärnvänliga pauser
    Ofta överskattar vi vår kognitiva förmåga och glömmer bort att ta hjärnvänliga pauser. Att bara "zooma ut" en stund kan vara en hjärnvänlig paus.

  • Lägg bort mobilen när du sitter och pluggar
    Du behöver inte vara tillgänglig jämt. Prata ihop dig med dina vänner och din familj om hur och när ni ska ha kontakt.

För en god fysisk arbetsmiljö

  • Ställ upp din laptop  
    Använd ett stativ, böcker eller liknande. Använd gärna ett separat tangentbord och mus, då får du en mycket bättre position för nacke och huvud.

  • Ha stöd för benen när du sitter
    Använd fotpall om du inte når ner till golvet.

  • Bildskärmens överkant ska vara i ögonhöjd
    Du ska alltså titta lätt nedåtriktat. Avståndet mellan ögon och skärm ca en armlängd. Undvik att få blänk och reflexer från ljusinsläpp genom att sitta med sidan mot fönster. Förstora texten om du märker att du skjuter fram huvudet för att se bättre. Titta inte för länge på skärmen utan ta en paus efter en stund och titta på något längre bort.

  • Placera armarna rätt
    Vila med underarmarna och händerna mot bordet eller armstöden på stolen och ha ca 90 graders vinkel i armbågen.

  • Om du använder mus
    Placera musarmen nära dig och undvik att armen hamnar för långt fram, ut från kroppen eller att underarmen blir utåtvriden.

  • Variera din sittställning
    Om du har möjlighet kan du sitta växelvis på stol eller i soffa, lägg upp benen på en annan stol osv för att inte fastna i ett sätt att sitta.

  • Stå gärna och arbeta delar av dagen om du kan
    Fördela då tyngden lika på båda benen och fötterna med en aning mer tyngd på framfoten. Undvik att pressa dina knän bakåt i en låst position. Skaka loss benen emellanåt.

  • Rör på dig
    Sträck på dig några minuter varje halvtimme. Hitta ett pausprogram som du gillar eller gör ett eget!