Kris

En kris är en reaktion på en svår situation. Det kan handla om att du har förlorat någon eller något, eller varit med någon annan svår händelse i livet. När du hamnar i en kris räcker sättet du normalt hanterar tuffa situationer på inte till.

illustration över person med regnmoln över sig

 

Hur du reagerar i en kris beror på vad den handlar om, vad du har varit med om tidigare i livet och vilket stöd du får av andra i din omgivning.   

Inget rätt eller fel sätt att reagera under en kris 

Bra att komma ihåg är att det inte finns något rätt eller fel sätt att reagera under en kris. En del personer gråter mycket och är öppna med andra känslor. Andra håller sina känslor inom sig. Vanligt är att känna ångest, oro, trötthet och få sömnproblem. Även känslor av förtvivlan, ensamhet, tomhet och av att vara övergiven kan förekomma.  

En del behöver prata mycket om det svåra, andra orkar inte prata om det alls. Det kan också vara lite olika från dag till dag. För dig som går igenom en kris kan det finnas dagar då du behöver vara helt i fred, ibland kan du behöva sällskap. Den första tiden kan innebära att du lever i chock och har svårt att förstå vad som skett. Du kan också få svårt att få livet att gå ihop. 

Vad kan du göra själv för att må bättre? 

 • Håll fast vid dina rutiner
  Försök att sova och äta ordentligt även om du tappar aptit. Var utomhus en stund varje dag, fortsätt träna och vara fysiskt aktiv.
   
 • Gör saker du brukar
  Och gör dem även om du inte alltid har lust till det. De flesta mår bra av att vardagen fortsätter som vanligt, så försök upprätthålla den så gott det går.
   
 • Delta i din utbildning i den utsträckning du orkar
  Prata med din lärare eller studievägledare för att underlätta studiesituationen.
   
 • Sänk din ambitionsnivå
  Den första tiden kanske du inte kan prestera på samma nivå som du brukar. Din ork och din förmåga att koncentrera dig kan påverkas. Var snäll mot dig själv och gör det du orkar. Låt jobbiga tankar och känslor komma. Sätt dig gärna och skriv ner dina tankar.
   
 • Undvik alkohol och andra droger
  De kan göra allt värre och ge mer ångest.
   
 • Ta en paus från det jobbiga
  Även om det är bra att släppa fram sina känslor, är det bra att tänka på annat ibland och fortsätta göra saker du tidigare tyckte om att göra.
   
 • Prata med andra om det som hänt
  Be om stöd från kompisar och familj om du behöver sällskap eller hjälp att fixa saker du inte orkar med.
   

Det går inte att säga hur länge du kommer att vara i kris. Det är olika för olika personer, och beror helt på vad krisen handlar om. Men kom ihåg: förr eller senare går krisen över!   

När ska du söka hjälp? 

Sök hjälp om du mår väldigt dåligt, tillbringar mycket tid med att tänka på det jobbiga, eller om du har svårt att sova, äta, eller få vardagen att fungera. Du kan vända dig till Studenthälsan för råd och stöd, eller för att få vägledning om var du kan söka hjälp. Du kan också kontakta vårdcentralen eller söka hjälp via 1177.se