Orsaker

Det finns olika teorier om varför vi drabbas av talängslan och här presenteras sånt som kan ligga till grund för problemet. Det kan vara svårt att veta vad som bidragit till problemet för din del, och det behöver du inte veta. Det går att jobba med att hantera talängslan även om du inte känner till orsaken.

Evolution

Tidigare under människans utveckling kan det ha varit gynnsamt att dra sig tillbaka och vara rädd att ta för mycket plats i den egna gruppen, eftersom det kan ha minskat risken att stöta sig med någon eller upplevas som ett hot, och därmed risken att bli utstött.

Ärftliga faktorer

Vi vet genom forskning att människor ärver personlighetsdrag, som till exempel en benägenhet till oro, från våra föräldrar.  

Modellinlärning och sociala faktorer

Socialt kan vi lära oss vara rädda för att tala inför andra genom att se människor omkring oss visa obehag i sociala sammanhang, eller att den som talar får en negativ respons från sin publik. Det kan förstärka idén att sociala situationer innebär en risk, och bidra till rädsla att tala inför andra.  

Negativa erfarenheter

Negativa erfarenheter kan bidra till talängslan. Det kan till exempel handla om att ha hållit ett framträdande, och om oväntade känslor och kroppsliga reaktioner som upplevts väldigt obehagliga i samband med det. Det kan ge en oro för att det ska hända igen, och den negativa känslan kan bli associerad med situationen och fortsätta att triggas i nya talsituationer.

Perfektionism

Orimligt höga krav på hur en prestation måste vara för att duga, kan också bidra till talängslan genom att öka självkritik och bilden av att mycket står på spel när vi ska prestera på olika sätt.