Den onda cirkeln

- Be läraren om en annan uppgift
- Sjukanmäla sig
- Tänka ut olika katastrofer i förväg och hur de kan lösas
- Prata väldigt snabbt eller väldigt tyst under presentationer
- Hoppa över stycken i manuset
- Titta ner i papper och läsa helt innantill för att undvika att se publiken
- Strunta i att förbereda sig tillräckligt eftersom det kan kännas lättare efteråt att tänka att det inte gick bra eftersom jag ändå inte gjorde mitt bästa.
- Lägga orimligt mycket tid på förberedelser
- Älta presentationen efteråt
- Ställa frågor till andra för att försäkra sig om att det inte var så illa
Ett särskilt beteende i samband med talängslan är det vi kallar självfokuserad uppmärksamhet. Med det menas att vi samtidigt som vi försöker fokusera på att presentera något också håller ett öga på oss själva och hur vi tror att vi uppfattas utifrån. “Hur ser jag ut?”, “Vad tycker de om det jag säger?”, “Hur pratar jag?”, “Verkar jag nervös?”
Säkerhetsbeteenden och den självfokuserade uppmärksamheten bidrar till att hålla rädslan att tala inför andra vid liv, trots att vi hoppas att de ska minska vår ångest. Anledningen är att de förstärker vår subjektiva negativa bild av situationen, och hindrar oss från att lägga märke till positiv information. Vi tänker att vi klarade situationen med nöd och näppe, tack vare våra säkerhetsbeteenden. Efter en jobbig presentation kan situationen fortsätta att granskas i huvudet utifrån allt som upplevts ha gått fel. Minnet av presentationen färgas av den ångest vi hade i stunden och när det är dags för en ny presentation har vi med oss negativa minnen och förväntningar in i situationen. Sammantaget samverkar dessa faktorer till att en överdrivet negativ bild av oss själva som talare lever vidare.