Sömnsvårigheter

Sömnen kan ibland hamna i skymundan med alla studierelaterade krav, sociala aktiviteter, fritidsintressen och annat som pågår i livet. Att sova gott och få tillräcklig återhämtning är dock viktigt för att vi ska må bra och klara av alla krav i vardagen. Om du har problem med sömnen finns flera strategier som du kan pröva för att förbättra den. 

Illustration som föreställer en person som har svårt att sova

 

Olika personer har olika stort behov av sömn och även dygnsrytmen kan variera mellan olika personer. Det är normalt att sova sämre ibland, till exempel under stressiga perioder. Kroppen kompenserar för den förlorade sömnen genom att sova extra djupt efterföljande dagar. Om du har haft sömnproblem under en längre tid och det påverkar dig negativt så är det däremot en god idé att göra något åt det.  

Det här kan du göra själv för att förbättra din sömn 

En bra start när du vill förbättra din sömn är att se över dina vanor och rutiner för att se om det är något du kan ändra på. Kom ihåg att det kan ta tid innan effekten av en förändring märks, så ge inte upp om du inte får bättre sömn med en gång.   

  • Skapa goda vanor - stärk din dygnsrytm
    Dygnsrytmen är kroppens inre klocka som ger förutsättningar för sömnen. Stärk dygnsrytmen genom att få dagsljus under dagen, gärna på förmiddagen. Släck ner belysning och mörklägg rummet innan du går och lägger dig. Rör på dig några gånger under dagen och ät regelbundet. Försök lägga dig och vakna vid ungefär samma tid varje dag, även under helger och om du sovit dåligt. Undvik skärmar minst en timme innan sänggåendet. Avstå från koffein och tunga måltider på kvällen.
  • Tänk på sömnmiljön
    Ibland bor du som student trångt och med begränsade möjligheter att skapa en rogivande miljö. Försök att ändå låta din sovplats vara bekväm och fri från dator och saker som hör plugget till. Mörklägg rummet och håll det svalt under natten. Låt bli att titta på klockan under natten.
  • Undvik tupplurar
    Om du blir trött under dagen kan det vara frestande att ta en tupplur. Men det kan störa din nattsömn eftersom det gör dig mindre trött på kvällen. Håll tupplurar korta om du verkligen behöver dem.  
  • Minska mängden vaken tid i sängen
    Försök att inte tillbringa mer tid i sängen än den tid du sover. Ibland ligger man kvar i sängen ett bra tag i förhoppning om att somna om, även om det inte vill sig och man känner sig ganska vaken. Lägg dig istället senare på kvällen om du vet att du brukar vrida och vända på dig länge, och kliv upp den tid du ska gå upp (även om du sovit dåligt). Kliv upp ur sängen om du inte lyckas somna eller somna om under natten eller börjar känna dig orolig. Pröva att vara uppe en kort stund och sedan lägga dig igen, ibland hjälper det att "starta om" sömnsystemet på så sätt. Känner du dig klarvaken kan du till exempel läsa en bok eller lyssna på lugn musik tills du känner dig sömnig igen.  
  • Hantera stress och oro
    Livet som student kan vara stressigt vilket kan påverka sömnen negativt. Se till att ta tid för att grubbla över sådant som oroar dig i god tid innan du ska sova, till exempel genom att prata med en vän, skriva dagbok eller göra en att-göra-lista för nästa dag. Ta dig tid för avkoppling och öva på stresshanteringsmetoder som avslappning eller djupandning för att lära dig att gå ner i varv och slappna av innan läggdags.Det är vanligt att bli stressad över att inte kunna sova. Tankar på att du "måste" somna, eller oro för hur du ska prestera dagen efter kan hålla dig vaken. Då kan det vara hjälpsamt att tänka på att vi oftast kan prestera bra även efter en kort sömn, och att kroppen brukar hitta sätt att kompensera för sömnbrist. Det kan vara värdefullt att göra dig medveten om att du hamnat i en ond cirkel där du kämpar med din sömn, vilket gör att det lätt låser sig. Då är det bra att släppa taget och låta sömnen komma när den kommer. 

När ska du söka hjälp?  

Om sömnbesvären inte ger med sig trots att du själv testat metoder för att sova bättre, och det påverkar din förmåga att fungera i vardagen, är det bra att söka hjälp. Du kan vända dig till Studenthälsan för råd och stöd, eller för att få vägledning om var du kan söka hjälp. Du kan också kontakta vårdcentralen eller söka hjälp via 1177.se     

Sömnskola

I Sömnskolan får du råd i fem steg om hur du kan sova bättre. Följ stegen, ett i taget, och pröva hur de passar dig.