Klimatångest
Utsläppen av växthusgaser och de pågående klimatförändringarna i världen väcker känslor hos många. Oro för framtiden, skuld över hur vi människor som grupp bär ansvar för problemen, sorg och maktlöshet över de konsekvenser som det rapporteras om i media. Situationen kan kännas hopplös, men det finns saker du kan göra, både för att hantera din klimatångest och agera för klimatet.
Vad är klimatångest?
Klimatångest är ett samlingsnamn för de negativa känslor som vi kan uppleva i relation till situationen med global uppvärmning och dess konsekvenser. Exempel på känslor som kan uppstå är oro, rädsla, skuld, sorg, ilska, skam och hopplöshet.
Vad kan jag göra själv?
- Försök att ta hand om dina känslor på ett hjälpsamt sätt Att reagera känslomässigt på det hot som den globala uppvärmningen innebär är i sig helt normalt och begripligt. Känslorna fyller en viktig funktion och finns där av en anledning – att uppmärksamma oss på att något farligt pågår. När det gäller alla starka känslor är det viktigt att försöka tillåta, acceptera och förstå vad du känner. Det brukar vara hjälpsamt att placera känslan/känslorna i ett förklarande sammanhang, det vill säga att för dig själv konstatera vad du känner och tänker, varför du känner och tänker så just nu, och därefter försöka bestämma dig för om det finns något du kan göra för att ta hand om dig när du mår så här. Mindre hjälpsamt är att fastna i ältande och grubblande eftersom det kan förstärka och/eller förlänga känslornas förlopp, samtidigt som det inte leder till någonting.
- Agera på ett konstruktivt sätt Fundera över dina värderingar när det gäller klimatet. Hur vill du leva och vad vill du göra för klimatet som stämmer med dina värderingar? Det kan vara bra att inte fokusera enbart på individuella beteenden och förändringar, som att t ex ta tåget istället för flyget, sopsortera eller äta mer vegetariskt. Det upplevs för många som positivt och meningsfullt, och kan vara en viktig symbolhandling. Ännu större effekt för klimatet kan det ha att agera tillsamman med andra. Genom att gå med i en klimatförening eller -organisation kan du i grupp fokusera på mer storskalig påverkan och förändring. Exempel på det är att sprida kunskap och krav på strukturella förändringar via kontakt med politiker, medier, företag och konsumenter.
- Begränsa ditt intag av nyheter Om du påverkas mycket av nyhetsrapporteringen kring klimatkrisen kan du behöva ta en paus från eller minska din konsumtion av dessa.
- Gör sånt som du mår bra av Glöm inte att sträva efter balans i ditt liv och att leva på ett sätt där du fyller på med minst lika mycket energi som du gör av med. Om du redan är engagerad i att på olika sätt agera för klimatet kan det vara viktigt att prioritera i ditt engagemang, så att du också får utrymme att fylla livet med sånt som du behöver för att må bra, som fritidsintressen, socialt umgänge, fysisk aktivitet och att äta och sova ordentligt. Det kan kännas svårt och väcka skuld att tillåta sig att må bra och tidvis släppa tankarna på klimatkrisen, men viktigt för att orka.
När ska jag söka hjälp?
Om klimatångesten påverkar din livskvalitet och din förmåga att göra sådant som ingår i din vardag kan det vara bra att ta hjälp. Du kan vända dig till Studenthälsan för råd och stöd, eller för att få vägledning om var du kan söka hjälp. Du kan också kontakta vårdcentralen eller söka hjälp via 1177.se.