Nedstämdhet

De flesta har någon gång i livet känt sig nedstämda, när ingenting känns roligt eller tröttheten hänger som ett ok över vardagen. Känner du dig nedstämd kan du till exempel vara mer ledsen än vanligt, tappa lusten till aktiviteter du vanligtvis tycker om eller ha svårt att se fram emot saker.

Ett foto på en student som ser nedstämd ut

 

Ibland finns det tydliga orsaker till nedstämdheten, men ibland är det svårare att hitta en anledning. Oavsett varför du är nedstämd finns det olika saker du kan göra för att börja må bättre igen. Om du har flera påtagliga symtom på nedstämdhet under en längre tid kan det däremot vara fråga om en depression. 

Vad är nedstämdhet?  

Nedstämdhet är något som alla kan drabbas av och den kan bero på olika saker. Det kan till exempel vara en reaktion på att något påfrestande har hänt, som när en relation tar slut, eller att kraven från studierna är för höga.

Ibland är det svårare att identifiera varför det händer.Nedstämdheten brukar gå över när du har fått landa efter en jobbig period. Men om du hamnat i en negativ spiral där nedsatt lust och mindre motivation leder till att du gör mindre av sådant som du mår bra av kan nedstämdheten hålla i sig längre.  

Det här kan du göra om du känner dig nedstämd

Om du känner dig nedstämd kan följande saker hjälpa:  

  • Behåll rutiner i vardagen
    Det är viktigt att du försöker
     sova och äta regelbundet. Det är ett sätt att ta hand om dina behov och visa omsorg om dig själv.
     
  • Motionera
    Fysisk aktivitet 
    kan hjälpa kroppen och hjärnan att hantera stresshormoner på ett sätt som främjar psykisk hälsa.
     
  • Försök att göra tvärtemot vad känslorna säger 
    G
    ör lite mer av saker du vanligtvis brukar gilla, även om du inte har lust just nu.När du mår bra gör du många saker nästan automatiskt, eftersom din motivation kommer inifrån och leder dig till aktivitet. När du är nedstämd behöver du istället påminna dig om hur du skulle bete dig om du mådde bra. 
     
  • Undvik alkohol och andra droger
    De kan påverka din sömn och ditt psykiska mående negativt.
     

När ska du söka hjälp för nedstämdhet?  

Om nedstämdheten inte går över eller börjar påverka din förmåga att ta hand om dig själv eller orka med dina studier är det bra att söka hjälp. Du kan vända dig till Studenthälsan för råd och stöd, eller för att få vägledning om var du kan söka hjälp. Du kan också kontakta vårdcentralen eller söka hjälp via 1177.se.

Relaterat innehåll

Har du eller någon du känner självmordstankar?

Det finns hjälp att få. Här finns en lista på stödlinjer du kan ringa. 


Mer om nedstämdhet