Dataspelsberoende (gaming)
Blir du lätt uppslukad av dataspel och förlorar dig i spelets värld? Spelar du för att ha roligt och umgås med andra? Eller för att slippa ta itu med jobbiga uppgifter eller känslor? Om du har svårt att kontrollera hur mycket tid du lägger på ditt spelande kan det betyda att du behöver hjälp att minska spelandet eller sluta helt.
Oavsett orsakerna till att du spelar är det viktigt att ta tecken på dataspelsberoende på allvar, då du senare kan ångra att det får negativ inverkan på dina studier, relationer och psykiska hälsa.
Det finns än så länge ingen diagnos för dataspelsberoende i Sverige men det finns många som inte kan kontrollera sitt spelande. Internationellt, enligt WHO, är dataspelsberoende en diagnos som kallas för ”internet gaming disorder”. Forskning visar att det finns ett visst samband mellan dataspelsberoende och spel om pengar.
En del dataspel normaliserar spel om pengar vilket gör att intresset för detta ökar. Det kan till exempel handla om att du i spelet går på kasino eller spelar på lotteri men också att du köper lootlådor.
När spelandet går överstyr
Ibland kan det vara svårt att se var gränsen går för vad som är lagom dataspelande. När går det från att vara ett roligt fritidsintresse till att bli ett problem? Ett tydligt tecken är om ditt spelande börjar gå ut över andra aktiviteter och intressen. Andra kännetecken är sömnsvårigheter, social isolering, nedstämdhet och ångest. Känner du tristess och är rädd att missa något när du inte spelar? Det är också vanligt. Många studenter som vänder sig till Studenthälsan för hjälp med prokrastinering ägnar sig även åt dataspelande flera dagar i veckan eller dagligen, samt flera timmar åt gången.
Sociala medier och mobilspel kan skapa ett skärmberoende
Sociala medier eller mobilspel – många saker drar vår uppmärksamhet till skärmen. Och för det mesta behöver vi använda skärmar för att fullfölja våra studier eller arbetsuppgifter. För en del är dock sociala medier eller mobilspel en verklighetsflykt för att koppla bort stressiga moment i vardagen, för andra en flykt från jobbiga uppgifter, tankar eller känslor.
I början kan du känna att du kortsiktigt slipper det som är jobbigt. Men i längden kan du få ökad oro och ångest av att gå in på sociala medier eller mobilspel. Kan du inte låta bli att snabbt kolla sociala medier när du tar upp telefonen? Eller spela ett spel när du känner dig lite stressad? Då kan du behöva lära dig att förhålla dig till dina tankar och känslor på ett annorlunda sätt - och låta bli telefonen.
Det här kan du göra själv för att minska ditt spelande eller scrollande
- Gör det svårare att börja spela/scrolla.
Flytta datorn eller mobilen till ett annat rum, ta bort genvägar och appar eller ta bort nätverkskabeln vissa tider på dygnet. Sätt telefonen på ”stör ej”, stäng av pushnotiser eller ta bort de appar som gör att du scrollar utan mål. - Ta reda på när och varför du spelar/scrollar.
Är det när du känner dig uttråkad, orolig eller i behov av att ta itu med en jobbig uppgift? Gör dig själv medveten på ditt flyktbeteende och pröva ge dig själv en minuts betänketid och möjlighet att fatta ett annat beslut innan du börjar spela/scrolla. - Fyll tiden med annat.
Fundera på annat att göra och testa andra aktiviteter att fylla ut tiden med när du minskar på dataspelande eller mobilscrollande. Laga mat? Träna? Delta i en studentaktivitet? Om du behöver plugga: ta 3 minuter och gör något av det du planerat för – läs ett stycke, skriv två meningar, räkna ett tal… Även om det inte leder till att du pluggar så mycket som du planerat har du i alla fall gett dig själv chansen att komma igång
Söka hjälp för dataspels- eller skärmberoende
För många kan det kännas svårt, eller rent av omöjligt, att sluta eller trappa ner på dataspelande, mobilspelande eller användning av sociala medier. Det finns bra hjälp att få så tveka inte att söka den.
Om du känner att du har eller börjar få problem med spelandet kan du kontakta Studenthälsan för vägledning eller information om var hjälp kan fås. Du som är under 23 år, eller under 25 år i vissa regioner, kan också söka hjälp på ungdomsmottagning. Du kan också läsa mer om problemspelande och beroende, och få stöd, på stödlinjen.se, spelpaus.se och 1177.se