Studera som förälder

Studerar du som förälder? Du är inte ensam. Idag är ca 20 procent av landets universitets- och högskolestudenter föräldrar. Här kan du läsa om tips hur du kan få vardagspusslet att gå ihop samt få information om vad som kan vara bra att känna till eller tänka på som studerande förälder. 

En illustration som föreställer en person som håller en bok i den ena handen och en bebis i den andra


Att studera vid universitet eller högskola som förälder är både en unik och utmanande upplevelse. Du kan planera och lägga upp din tid på ett annat sätt än vid heltidsarbete, vilket kan leda till ökad flexibilitet när du ska kombinera studier och föräldraliv. Samtidigt är tidsplanering ännu viktigare för att få studier och föräldraliv att gå ihop, och ibland ligger schemalagda aktiviteter och grupparbeten utanför barnomsorgens tider. Ett stöttande nätverk kan betyda mycket i dessa fall.   

Rättigheter och bidrag 

Som studerande förälder har du samma rätt till förskola som den som arbetar. Din studieomfattning motsvarar den tid barnet har rätt att gå på förskolan, studerar du på heltid får ditt barn gå på förskola full tid osv. Kontakta din hemkommun för frågor om barnomsorg. Om du behöver vara hemma för vård av barn (VAB) kan det finnas särskilda regler som gäller för ditt studiestöd. Anmälan om VAB görs till CSN.

Vid frågor om föräldraledighet och studieuppehåll behöver du ta kontakt med ditt lärosäte för att få information om vad som gäller för just dig.

Du kan få tilläggsbidrag 

Att få ihop ekonomin kan vara tufft när du har fler än dig själv att försörja. Om du har barn och studerar så kan du ha rätt till ett tilläggsbidrag. Ansökan om tilläggsbidrag görs till CSN. Det kan även vara möjligt att få bostadsbidrag för barnfamiljer. Ansökan om bostadsbidrag görs till Försäkringskassan.

Råd och tips till dig som är förälder och studerar 

Det kan vara hektiskt att kombinera föräldralivet med studier och det är inte ovanligt att som studerande förälder ha tidspress och känna sig otillräcklig. Påminn dig om att du gör så gott du kan under givna förutsättningar, och att med förberedelser och tydlig struktur så kan du underlätta för dig och din familj. Här är några tips som kan göra pusslandet lite lättare: 

  • Planera din tid
    Använd kalender och gör dagsschema. På schemat kan det stå vad som ska göras och när det ska göras. Skriv även in andra sysslor utöver studierna - glöm inte tid för återhämtning! Fördela ansvaret om ni är fler föräldrar och se till att göra din del på avsatt tid så att det inte inkräktar på din studietid. Ha schemat på en synlig plats och följ din planering. 
  • Anpassa pluggtiden
    Plugga när ditt barn är på förskolan eller i skolan. Har du ett spädbarn som sover om dagarna så kan det vara en möjlighet för studietid om orken finns. 
  • Grupparbeten ligger ofta utanför schemalagd tid
    Informera dina studiekamrater om att din flexibilitet är begränsad och planera och fördela arbetet i god tid. 
  • Håll hårt i ditt nätverk
    Nätverk i form av anhöriga, vänner och andra är viktiga att ha som stöd och backup. De kan till exempel ställa upp som barnvakter om ditt barn är sjukt i samband med viktiga tentor eller föreläsningar. 
  • Ta stöd av studievägledare
    Vid behov av planering av studierna i samband med exempelvis längre VAB-perioder kan du vända dig till studievägledare för rådgivning. 
  • Undersök hur ditt lärosäte gör
    För att underlätta för föräldrar som studerar har ibland lärosäten särskilda riktlinjer, till exempel att undervisning och examination i första hand förläggs inom ramen för kontorstid (vardagar klockan 8-17) för att det ska sammanfalla med tider inom skola och barnomsorg. Undersök hur det är på det lärosäte du vill studera vid. 
  • Distansstudier kan underlätta vardagspusslet
    Många upplever att de sparar tid när de pluggar på distans, andra tycker de studerar mer effektivt på plats. Tänk efter och anpassa studierna utifrån vad som är möjligt för dig. 
  • Sök tips och råd från andra som studerar som föräldrar
    Läs bloggar, sociala medier och andra nätverk.
  • Sociala kontakter
    Var med i de sociala sammanhang som finns på skolan i den utsträckning som är möjligt. Det ökar känslan av sammanhang och gemenskap.

En blogg om att studera som småbarnsförälder

Studera utomlands med barn

Funderar du på utbytesstudier? Det kan vara möjligt att få tilläggsbidrag för dig som har medföljande barn.