HBTQIA+ student

Runt om på landets universitet och högskolor finns studentföreningar som arbetar för att skapa ett utrymme på lärosätet där HBTQIA+ studenter kan känna sig välkomna och trygga. Där finns möjlighet att träffa andra HBTQIA+ personer för avslappnat häng eller för att engagera sig i HBTQIA+ frågor på lärosätet. 

Illustration av en person som håller i ett hjärta med prideflaggan

 

Många sociala evenemang arrangeras både digitalt och fysiskt av studentföreningar på landets lärosäten. Det kan handla om allt från picknickar, filmkvällar, fikastunder och plugghäng där du kan träffa nya vänner, ha intressanta diskussioner och dela dina erfarenheter. Se till att utforska och engagera dig i HBTQIA+-gemenskapen på ditt campus, det kan vara en ovärderlig resurs under studietiden.  

Studentföreningarna brukar också ofta arbeta för att förbättra situationen för HBTQIA+-studenter. En del av dem är anslutna till SFQ (Sveriges förenade HBTQIA+ studenter) som bland annat arbetar för att skapa inkluderande och normkritiska universitet och högskolor. Kolla upp vilka studentföreningar som finns på just ditt lärosäte!   

Självomsorg är viktigt under studietiden

Universitetet kan vara krävande, och det är lätt att känna sig överväldigad i perioder.
Många HBTQIA+-personer är öppna med sin sexuella läggning eller könsidentitet, men som HBTQIA+-person kan man möta särskilda utmaningar som påverkar den psykiska hälsan. Att bryta normer och att känna att man inte passar in, att bli ifrågasatt eller att behöva försvara rätten att vara sig själv är en extra belastning som personer som inte är normbrytande behöver möta. Att ha kontakt med andra personer som har liknande erfarenheter, som kan förstå dom särskilda utmaningarna kan vara hjälpsamt, och känslor av tillhörighet med andra människor kan öka glädje och trygghet.

Försök att hitta en balans mellan studier, socialt liv och tid för dig själv. Och glöm inte bort att det är okej att be om hjälp när du behöver det. Om du känner dig osäker eller kräver extra stöd, tveka inte att vända dig till studenthälsan på ditt lärosäte.  

En god studiemiljö fri från diskriminering

En god studiemiljö fri från diskriminering är en viktig förutsättning för ditt lärande och för att du ska kunna förverkliga din potential och få goda resultat. Högskolan ska bedriva ett aktivt arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter för studenter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. Du som student eller blivande student är skyddad av lagens förbud mot diskriminering, det gäller alla studenter på svenska lärosäten oavsett nationalitet.  

Lärosätet ska löpande dokumentera löpande hur högskolan arbetar med aktiva åtgärder. Var du hittar denna information kan skilja sig åt mellan lärosäten. Sökord kan till exempel vara ”rättigheter och skyldigheter”, ”lika villkor” eller ”handläggning vid misstänkt diskriminering”. Representanter för studenterna samverkar vanligen med högskolan på central och lokal nivå i arbetet för studenters lika rättigheter och möjligheter. Sökord efter dessa på lärosätets hemsida kan till exempel vara ”studentombud”, ”studentråd”, ”studerandeskyddsombud” eller ”studentombudsman”. 

Om du upplever diskriminering på grund av din sexuella läggning och/eller könsuttryck och könsidentitet ska du kontakta ditt lärosätes likavillkorssamordnare eller din studentkår. Du kan också vända dig till ditt lärosätes studenthälsa för stöd. 


Intervjuer