När du oroar dig för någon
Ibland oroar du dig för någon som inte verkar må bra. Personen kanske börjar bete sig annorlunda än vad den brukar göra, drar sig undan och deltar inte längre i aktiviteter, äter sämre eller dricker mer alkohol än tidigare. Kanske är ni fler runt omkring personen som oroar er och upplever samma sak.
Ibland kan förändring i någons mående betyda att den har råkat ut för något svårt. Det kan handla om en närståendes sjukdom eller dödsfall, en separation eller liknande. Ibland handlar det som tynger om psykisk ohälsa som kan ta sig olika uttryck för var och en av oss.
Vad kan du göra för att hjälpa?
- Ta din oro på allvar
Prata med personen vid lämpligt tillfälle om det du ser och som oroar dig. Kanske har något hänt som påverkar personens mående? Var tydlig med att du ställer frågan av omsorg och för att du bryr dig om. Stå ut med om personen kanske avvisar dig inledningsvis. Det är inte lätt att börja prata om det som är svårt. Kanske är tillfället inte det rätta utan ni ska bestämma en annan tid? - Prata med personen
Det kan kännas svårt att inleda samtalet eller veta vilka ord du ska använda. Tänk på att det är viktigare att du tar upp din oro och visar att du bryr dig än hur du formulerar dig. - Lyssna utan att ge råd
Lyssna på det svar du får utan att avbryta och ställ sedan följdfrågor. Försök att inte ge råd. Oftast är det viktigt att bara få berätta om vad som tynger utan att genast få veta vad man borde göra för att må bättre. - Ställ frågan om det är något du kan göra för att hjälpa
Det kan till exempel handla om att hjälpa till med praktiska saker som att städa, handla eller laga mat. - Stötta personen att söka stöd och hjälp för sitt mående
Studenthälsan kan vara en bra ingång för att söka stöd, men även vårdcentralen kan finnas till hjälp. Är du osäker kan du ringa 1177 för att rådfråga. Erbjud dig att hjälpa till eller följa med till vårdbesöket.
Om personen befinner sig i en jobbig situation och inte mår bra kan det vara viktigt för den att få ta paus från det som tynger. Här kan du vara ett värdefullt stöd genom att ni gör något tillsammans. Beroende på vad hen vill och orkar: plugga tillsammans, träna, gå en promenad, ta en fika eller gör något annat som personen uppskattar att göra.
Hur kan du möta någon som uttrycker självmordstankar?
Om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att inte längre vilja leva är det viktigt att våga fråga om det som oroar dig och därefter vara mån om att lyssna på svaret. Om någon pratar eller skriver om döden ska det alltid tas på stort allvar.
Det kan kännas svårt att fråga rakt ut men tänk på att det inte ökar risken för att en människa ska ta sitt liv, däremot ökar det chansen för att personen kan få hjälp. Försök hålla dig lugn även om du blir orolig och rädd, se det som ett förtroende du får. Du gör det för att kunna hjälpa den som har självmordstankar.
Att prata om det kan vara avgörande
Att prata om tankarna och känslorna och att visa att du finns där kan vara avgörande för någon som har det svårt. Förmedla hopp om att det finns hjälp att få. De flesta med allvarliga självmordstankar tar sig igenom krisen men bland behöver du hjälpa personen att få professionell hjälp, till exempel via vårdcentral eller psykiatrisk mottagning. Då ska inte det innebära att du måste bryta ett förtroende om att hålla tyst. Lova därför inte att hålla självmordstankarna hemliga. Var tydlig med att du tar kontakten för att du bryr dig om personen ifråga och vet att det finns hjälp att få.
Fem råd för att våga fråga
- Vänta inte på ”rätt tillfälle”
Ta oron på allvar och agera nu. Alla tidpunkter är bra. Ring, skicka ett sms eller ses. - Lyssna på magkänslan
Agera utifrån vad du vet om personen och hur du själv hade velat bli bemött i samma situation. - Avsätt tid och lyssna
Var beredd på att det kan ta tid. Ha inte en färdig idé om vad personen behöver. Lyssna och försök förstå. - Förbered dig på dina känslor
Under samtalet kan du bli rädd eller känna dig tom, ledsen och arg. Det är naturligt. Du kan också behöva söka stöd och hjälp. - Ta hjälp
Ibland räcker det inte med ditt stöd. Då är det viktigt att du uppmuntrar och stöttar personen att söka professionell hjälp.
Ring alltid 112 om du bedömer att läget är akut och någon i din närhet har allvarliga planer på att ta sitt liv. Du kan också ringa 1177 för att hitta professionell hjälp nära dig.
Hur kan du möta någon som uttrycker sig allvarligt på nätet?
Ibland uttrycker sig någon i sociala medier på ett sätt som oroar och som går att tolka som att personen har tankar eller planer för att göra sig själv något ont. Agera som om varje inlägg om suicidplaner är verkligt tills motsatsen verkar vara klarlagd.
Fokusera på den som mår dåligt och inte på andra eventuella kommentarer. Visa att du bryr dig och svara på inlägget. Förmedla hopp om att det finns hjälp att få.
Blir du mycket orolig kontakta 112.
Hit kan du ringa
Det finns flera hjälplinjer och telefonnummer du kan ringa för att få stöd och hjälp. Här är några av dem:
- Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
- Jourhavande präst: nås via 112
- Mind Självmordslinjen: chatt via mind.se eller på telefon 90101
- Riksförbundet SPES (suicidprevention och efterlevandestöd): 020-18 18 00
Kom ihåg att ta hand om dig själv
Kom ihåg att ta hand om dig själv i din omsorg. Att oroa sig för och stötta någon som inte mår bra kan ta energi och vara krävande för det egna måendet. Behöver du eget stöd? Du behöver också vara hållbar och må bra, så var vaksam på att din oro inte går ut över ditt eget mående.