Planera ditt festande

Hur tog jag mig hem igår? Hur många glas blev det egentligen? Minnesluckor, ökad ångest och trötthet kan vara en följd av hög alkoholkonsumtion och leda till att studiedagar går förlorade eller att pengarna snabbt tar slut. Om du vill ha mer koll på hur mycket du dricker finns det en hel del knep som kan vara till hjälp.

Foto som föreställer fem personer som går i bredd på en kullerstensgata


Här följer några tips: 

 • Sätt upp mål för hur du ska dricka under kvällen.
  Hur ser en lyckad kväll ut för dig? Vart går gränsen för ditt drickande för att du ska må bra och bete dig på ett sätt som du önskar? Vad vill du orka göra dagen efter? Planera sedan för hur du vill dricka. 
 • Bestäm dig för en tid när du ska sluta dricka.
  Portionera sedan ut drycken, hur länge ska varje glas räcka för att du ska kunna hålla dig till din plan? Behöver du hjälp med påminnelse för att hålla dina tider så kan du ställa ett ljudlöst, vibrerande alarm på mobilen. Sluta på stopptiden och gå över till alkoholfri dryck eller vatten. 
 • Drick långsammare.
  Ta små klunkar och ställ ner glaset mellan klunkarna. Pausa mellan glasen och känn efter hur du mår. Genom att dricka långsammare så minskar du mängden alkohol du får i dig och du minskar risken att snabbt bli för full. 
 • Låt vartannat glas innehålla vatten eller alkoholfri dryck.
  Ett tips är att välja bort alkoholen i drinken och bara ha den alkoholfria drycken eller att byta ut starkölen mot en alkoholfri öl som du häller upp i ett glas. På detta sätt kan även ev. besvärande alkoholtjat från andra avstyras eftersom det inte syns att du dricker alkoholfritt. 
 • Undvik rundor där laget runt bjuds.
  Hann du inte säga nej? Swisha den som bjudit så kan du lämna rundan. Känner du att du måste bjuda kan du välja alkoholfritt till dig själv just den rundan. 
 • Ät ordentligt innan du börjar dricka.
  Ät gärna något under kvällen också. Maten förhindrar att alkoholen tas upp i blodet lika snabbt. 
 • Aktivera dig.
  Ibland kan det vara frestande att fastna i att bara sitta och prata, vilket lätt leder till att fokus hamnar på att dricka. Genom att fokusera på annat så dricker du mindre. Gör ett musikquiz, dansa eller lek en lek. Så nästa gång du planerar en träff, kom ihåg att inkludera någon form av aktivitet för att hålla igång både samtalet och kroppen! 
 • Våga säga nej.
  Blir du ifrågasatt? Håll fast vid ditt svar och avled genom att styra in samtalet på något annat, t.ex. genom att ställa en fråga om något annat. 

Fundera på vilka tips som kan fungera för dig. Välj något eller några i taget och pröva dem ordentligt. Utvärdera sedan hur det gick:

Vad fungerade bra/mindre bra? 
Är det något som behöver justeras eller vill du pröva något av de andra tipsen?