Hinder för balans
Varför är det så svårt att få balans i livet? Livet i sig kan innehålla både större och mindre svårigheter och prövningar som påverkar våra förutsättningar och vårt utgångsläge. Utöver sådant som vi inte kan kontrollera tillkommer de beslut som vi själva fattar därför att de känns lättast i stunden, men som tar vår energi. Genom att bli mer medvetna om vad vi kan göra annorlunda och hur vi kan hantera hinder kan vi öka vårt välmående.
Inre känslomässiga hinder
Bland de saker vi kan göra annorlunda finns till exempel att sätta gränser, att säga ja när vi behöver och nej när vi behöver. Här kan negativa tankar och känslor ställa till det. Till exempel när vi säger “ja” trots att vi inte vill eller orkar, av rädsla för att göra någon besviken. Eller när vi säger “nej” fast vi skulle vilja göra något, för att vi inte vågar. Även inlärda regler som “Först ska alla måsten vara avklarade, sen får jag vila” kan hindra vår återhämtning.
Vad gör du i vardagen i syfte att slippa jobbiga tankar och känslor?
Vad skulle du göra annorlunda, om du inte påverkades av negativa tankar och känslor?
Klicka på "Förhållningssätt" för att läsa mer om hur du kan hantera dina känslor.
Yttre hinder
Det kan handla om mängden studier och arbete, ekonomiska begränsningar, fysisk eller psykisk ohälsa och annat. Vissa av dessa kan vi inte påverka ens om vi ville, medan andra går att påverka även om det känns svårt. Vi behöver förhålla oss till dessa hinder på olika sätt. Det som vi inte kan kontrollera bemöter vi bäst med acceptans. De yttre faktorer som vi kan kontrollera hanterar vi bäst med problemlösning.
Vad tar mycket energi i ditt liv just nu? Kategorisera utifrån saker som du kan kontrollera och saker som du inte kan kontrollera.
Finns det något du kan problemlösa kring?
Vad skulle det innebära att förhålla dig med acceptans gentemot det du inte kan påverka – för- och nackdelar?
Klicka på "Problemlösning" för att läsa mer om hur du kan hantera yttre hinder.
Stressparadoxen
Det är extra svårt att få till återhämtande aktiviteter när vi behöver det som bäst. Dels får vi svårare att prioritera vila och avkoppling när det känns som att vi inte har tid till det. Dels blir vi så uppvarvade när vi är stressade att sömnen kan försämras och vi kan känna oss för rastlösa för att pausa. Om du känner igen dig i den här beskrivningen är det en signal om att du behöver öka din återhämtning. Du kan lära dig att koppla av, men det kan kräva medveten övning och du kan behöva hjälp med hur du ska förhålla dig till negativa tankar och känslor som kommer när du inte presterar.
Klicka på "Medveten närvaro" för att läsa mer om vad det är. Klicka på "Övningar" för att ta del av guidade övningar i medveten närvaro.