Vad tar vår energi?

Vardagens krav, sjukdomar, konflikter och förändringar i livet är alla exempel på sådant som förbrukar vår energi. Var för sig kanske det inte verkar så betungande, men när de sätts samman ökar belastningen. Vi ska titta närmare på några faktorer.

Krav

Vardagens krav är många - jobba, plugga, handla, laga mat, städa, tvätta, betala räkningar. Det kan också handla om krav på sig själv, vad man tycker att man borde göra eller klara av. Listan kan göras lång och ser olika ut för oss alla. Saker som ska fylla på vår energi kan också stressa och kännas som måsten, t.ex. att motionera regelbundet och hålla kontakt med vänner.  

Oro

Något som vi kanske inte alltid tänker på som energislukare, är när vi oroar oss eller "övertänker". Det kan handla om prestationsångest i studierna, att köra fast i en uppgift och bli rädd för att inte hinna klart till deadline, att inte ta tillräckligt med poäng för att behålla CSN eller att inte få jobb efter examen. Vi kan oroa oss för vår hälsa, för våra nära och kära, för vad andra ska tycka om oss, för att sätta gränser och för att få kritik. Oro över hypotetiska scenarion, alltså sådant som vi tror kan hända, kan ge lika starka stresspåslag som sånt som faktiskt sker.

Bråttombeteenden

Vi hanterar stress på olika sätt, ofta i tron om att det gör oss effektivare eller att det ska få oss att slippa jobbiga tankar och känslor. ”Bråttombeteenden” är vanliga, dvs att vi gör saker snabbt fastän vi kanske inte ens har bråttom. Vi pratar fort, småspringer, äter snabbt eller inte alls, eller gör flera saker samtidigt.  Vi kan lätt glömma bort helt och hållet vad det innebär att slappna av.

Undvikanden

Strategier som är vanliga när vi upplever att tiden inte räcker till är att minska på saker som vi tycker om att göra eller som får oss att känna oss avslappnade, och istället ökar på det som tar energi. T.ex. skippa träning eller filmkväll med kompisar för att sitta och plugga sent istället, eller att vi undviker sådant som vi tror kommer leda till mer stress. Att överplugga eller plugga för att kompensera för ledig tid är också vanligt. 

Fundera en kort stund och försök att konkretisera:

Vad är kravfyllt och tar energi i din vardag?
Vad brukar du göra för att hantera krav och påfrestningar i livet?
Vilka för- och nackdelar kan du se med det?

Övningar

Här presenteras övningar i medveten närvaro.

Förhållningssätt

Det är svårt att acceptera sånt som vi egentligen helst skulle vilja vara utan.

Livskompassen

För att må bra behöver vi fördela vår tid mellan olika områden i livet.

Medveten närvaro

Vad är medveten närvaro?

Problemlösning

Problemlösning kan vara en bra strategi.