Påbörja en förändring
Innan du ska påbörja en förändring är det bra att veta vad som egentligen är viktigt för dig så att det kan vägleda dig, istället för att styras av dina negativa tankar eller andras förväntningar. Ibland är det svårt att veta vad som känns meningsfullt i livet, framförallt om du ofta kör på utan att stanna upp och känna efter hur du mår och vad du behöver.
För att tydliggöra vad som är viktigt för dig, vad du vill att ditt liv ska handla om, och för att stämma av om du verkligen lever ditt liv utifrån vad du värdesätter kan Livskompassen vara till hjälp. Klicka på "Livskompassen" för att läsa mer om detta.
Om att skapa nya vanor
Det tar tid att skapa nya vanor. Kanske har du gjort på samma sätt under lång tid och mycket sker per automatik. För att underlätta för dig själv att skapa nya rutiner och vanor så är det bra att göra det i små steg, gärna en sak i taget. För stora steg kan kännas överväldigande och risken är att det inte blir av.
Tips för att påbörja en förändring, t ex göra fler återhämtande aktiviteter regelbundet:
- Utgå från en miniminivå och utöka successivt.
- Gör en sak i taget – det ökar chansen för att du mäktar med förändringen.
- Var konkret - bestäm vad du ska göra, när, hur och var det ska ske.
- Skriv upp det i din kalender.
- Fundera över vad som sänker tröskeln för dig. Handlar det om att göra saker när du är på språng? T ex att det är lättare att träna om du packar och tar med väskan när du går till universitetet på morgonen? Blir det roligare om du gör det du vill tillsammans med någon annan?
- Agera dig till motivation. Många av oss väntar på att vi ska känna oss motiverade till att ta tag i det vi vill ändra på. Då kan vi få vänta förgäves. Tänk istället tvärtom och börja med något som är tillräckligt lätt för att du garanterat ska lyckas, trots att du inte känner för det. Med tiden märker du att du kan påverka din situation, om än i små steg, och det kan öka motivationen. Olusten eller oviljan du kanske känner inledningsvis brukar minska med tiden. Motivationen förstärks också av att du med tiden kan märka att du mår bättre.
- Utvärdera kort hur det fungerar och om du behöver ändra på något.