Medveten närvaro
Medveten närvaro (eller mindfulness som det också kallas) handlar om att medvetet välja att rikta uppmärksamheten mot det som pågår i det nuvarande ögonblicket. I vår vardag, särskilt när vi är stressade, kan känslan av närvaro i nuet tappas. Vi gör saker, men fokus ligger någon annanstans. Ibland är det praktiskt att göra saker på ”autopilot”, men om det mesta i livet sker på det sättet kan det kännas tomt, eller som att man tappar kontakten med sig själv. Medveten närvaro är motsatsen till att gå på autopilot.
Fördelar med att regelbundet träna på att vara medvetet närvarande är:
- Du övar upp din förmåga att notera när du är närvarande och inte, att notera hur din uppmärksamhet är (Neutral? Värderande? Dömande?), samt att styra din uppmärksamhet från den plats där den hamnar per automatik till den plats där du vill att den ska vara.
- Det hjälper dig att få distans till negativa tankar, stress och oro. Eftersom du inte kan ”bli av med” oönskade tankar, är det klokt att träna på att lägga märke till dem, låta dem vara utan att agera på dem, och på så vis ge dem mindre makt över ditt liv.
- Medveten närvaro är hjälpsamt för att reglera starka känslor. Att stanna upp och göra dig medveten om vad du känner, vad känslan vill få dig att göra och ge dig tid att fundera på hur du vill uttrycka känslan (Gråta? Skriva ner det du känner? Andas och låta känslan ha sin gång tills den passerar? Lyssna på musik? Prata med någon?), kan göra känslan mer begriplig och lite lättare att tolerera.
Kom ihåg att medveten närvaro inte är detsamma som avslappning, och att målet inte är må eller känna på ett visst sätt. Målet är att vara öppen för det som pågår just nu, utan att döma eller värdera upplevelsen.