Tips inför utlandsstudier

Att studera utomlands är en upplevelse som inte bara öppnar dörrar till akademiskt kunnande, det ger också möjlighet till en djupare inblick i en annan kultur, ett nytt språk och att lära känna nya vänner.

Tre studenter som går längs en gata, en av dem leder en cykel


Det finns en hel del saker du behöver tänka på innan du ger dig iväg på ditt akademiska äventyr för att ge dig så bra förutsättningar som möjligt till en minnesvärd upplevelse. Tänk på att det kan ta lång tid att planera din utlandsvistelse, så var ute i god tid.
 

Bra att tänka på inför avresa

Läs igenom villkoren för din försäkring
Så att du är förberedd om något händer.

Ta med försäkringsintyg
Det kan beställas från ditt svenska lärosäte om du är försäkrad genom Student UT. 

Ta reda på vilket stöd som finns på lärosätet du ska studera vid
Om du har en funktionsnedsättning kan du få riktat stöd under studier utomlands. Vid Sveriges universitet finns det samordnare för studenter med olika funktionsnedsättningar. Tillsammans med samordnaren kan du diskutera om du kan få riktat stöd under studierna utomlands. Du kan också vända dig direkt till det lärosäte du vill studera vid och fråga om riktat stöd erbjuds vid funktionsnedsättning. 

Ta reda på vilket stöd som finns vid vårdbehov
Om du lider av psykisk eller fysisk ohälsa är det bra att kolla upp om det finns studenthälsa där du ska studera, hur du söker annan vård samt hur eventuella kostnader ser ut för detta. Du kan också stämma av med studenthälsan vid ditt lärosäte i Sverige om det finns möjlighet till kontakt digitalt eller via telefon vid behov.

Praktiska ting

Ta med viktiga telefonnummer
Kom ihåg att få med kontaktuppgifter till skola, hotell, ambassad, konsulat med mera. Lämna även samma uppgifter till kontaktpersoner hemma. Ta också med viktiga kontaktuppgifter till personer/annat som du har i Sverige.

Bankkort och kontanter
Skriv upp telefonnumret för att spärra ditt kontokort om du skulle tappa det eller bli bestulen. Tänk på att betalning med bankkort inte alltid är lika vanligt i andra länder som i Sverige, så ta med kontanter och ta reda på i förväg vilket betalningsmedel som är bäst. 

Ta reda på hur du tar dig till ditt boende/lärosäte
Ordna med hämtning eller transport.

Kontrollera att ditt pass är giltigt
Ibland kräver vissa länder att passet är giltigt en viss tid efter hemresan. Kontrollera om det krävs visum till det land du ska. Ta gärna med en kopia på passet ifall det skulle bli stulet.

Ta med ditt körkort och eventuellt internationellt körkort
Ska du köra bil i ett land utanför EES-området bör du ha ett internationellt körkort. Ta reda på vad som gäller för det land du ska resa till.

Mobiltelefon
Innan du hunnit skaffa ett mobilnummer i det nya landet, eller om du har ett abonnemang som medför höga kostnader för samtal och datatrafik utomlands, bör du koppla ur mobilsvar och stänga av datatrafik för att slippa en dyr telefonräkning. Lägg in ICE (In Case of Emergency) i telefonens kontaktlista med telefonnumret till en kontaktperson på ditt resmål och i Sverige om olyckan skulle vara framme. Ta reda på om det behövs adapter för att ladda mobilen.

Läs på om ditt resmål
Att undersöka hur olika saker fungerar i landet du ska till, lokala sedvänjor och vad du kan förvänta dig där du bor är ett bra sätt att förbereda din vistelse. Försök att ta reda på kulturella tabun och attityder som kan skilja sig från ditt hemland. Att veta mer i förväg kan vara till hjälp om du tycker att saker och ting är väldigt annorlunda.

Resmålets klimat
Ta reda på vilket klimat som råder i landet du ska resa till och anpassa garderob och utrustning efter detta.  

Mediciner och vaccinationer

Vaccinera dig
Ta reda på vilka vaccinationer som behövs för ditt resmål. Ta med vaccinationsintyg.

Ta med mediciner och intyg
Om du medicinerar för någon sjukdom är det bra att ha med läkarintyg för detta och för vilka mediciner som du använder om du blir sjuk under vistelsen. Ta med mediciner så att du klarar dig en längre tid eller hela vistelsen. Tänk på att förvara dem i handbagaget under resan.

Ta med ett reseapotek
Ett kit med sjukvårdsartiklar som till exempel värktabletter, vätskeersättning, plåster och myggmedel är bra att ha med.  

Hämta ut medicin på svenskt recept 

Svenskt recept i annat EES‍-‍land 

Om du reser till ett annat EES‍-‍land kan du ta med dig ditt svenska recept. Tänk på följande: 

  • Berätta för din läkare att du ska använda receptet i ett annat EES‍-‍land. Receptet ska vara på papper. Har du elektroniskt recept så kan du be apoteket att skriva ut det på papper. 
  • Receptet får inte innehålla läkemedel som narkotika eller dopningsmedel (t.ex. testosteron och tillväxthormoner). Om du ska resa från Sverige till ett annat Schengenland och behöver ha med dig medicin som är narkotikaklassad i landet du reser till måste du ha ett Schengenintyg per narkotikaklassad medicin. Dessa intyg utfärdas av apotek.  
  • Vissa länder inom EES kan kräva att läkemedlet måste vara godkänt även i landet där receptet är utfärdat. Ta reda på vad som gäller i det land du ska resa till genom att kontakta det landets ambassad (eller motsvarande). 

Svenskt recept i länder utanför EES 

Kontakta landets ambassad (eller motsvarande) för information om vilka regler som gäller i det landet du ska resa till. Om du ska resa till Storbritannien ska du vända dig till brittiska regeringens webbplats för information om recepthantering.