Studentekonomi

Att börja studera innebär inte bara en förändring för livet, den påverkar även din ekonomi. Kanske flyttar du hemifrån och ska stå på egna ben för första gången? Kanske har du jobbat och vant dig vid en livsstil som nu behöver anpassas till en CSN-baserad inkomst?

Illustration som föreställer en stapel med mynt

Att studera är gratis (om du är svensk medborgare, medborgare i EU/EES-land eller Schweiz) men att leva som student är långt ifrån kostnadsfritt. Kurslitteratur, material och utrustning för att kunna genomföra dina studier ska du själv stå för. Dessutom tillkommer ju hyra för boende, mat, transporter, fritidsaktiviteter och så vidare. Du kan också uppleva att ditt sociala liv påverkas av att du inte har råd med gemensamma aktiviteter, som exempelvis att gå ut och äta med kompisar. 

Studerar du på heltid är du oftast berättigad till studiemedel, det vill säga bidrag och lån. Du ansöker om studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden (CSN).  

Oavsett om du får studiemedel, lön eller både och kan det vara svårt att få hushållskassan att gå ihop i slutet av månaden.

Tips för att få pengarna att räcka längre

Det finns mycket du kan göra för att hushållskassan ska gå ihop. Bland annat kan du:

  • laga mat hemma och gör matlåda istället för att äta ute.
  • köpa kläder, böcker, heminredning - ja, det mesta - second hand.
  • gå ihop med några kursare och göra ett matlag.
  • jämföra priser (och välja det billigaste avtalet) för el, bredband och mobilabonnemang.  

En annan bra sak är att göra upp en budget. Genom att kategorisera dina utgifter blir det lättare för dig att se vad dina pengar går till, för att i förlängningen kunna hushålla med dem bättre. Hos Konsumentverket finns tips och verktyg som kan hjälpa dig.

Andra slags bidrag och stipendier 

Du kan även ha rätt till bidrag, till exempel bostadsbidrag. Du kan läsa mer om bostadsbidrag hos Försäkringskassan.

Det går också att söka stipendium, som är ett slags bidrag där pengarna kommer från donationer eller särskilda anslag. Oftast är stipendier riktade mot till exempel ett visst utbildningsområde, ett visst ämne eller ett visst lärosäte. Högskolan eller universitetet du pluggar på har mer information om vilka stipendier som finns och hur du söker.

Bra att veta om du vill jobba och studera samtidigt 

Många studenter väljer att jobba extra vid sidan av studierna för att dryga ut hushållskassan. Det kan förutom en förbättrad ekonomi ge värdefulla erfarenheter inför livet efter studierna.

Om du känner att du orkar och vill jobba extra medan du pluggar är det bra att vara observant på att du får avtalsenliga förutsättningar för ditt arbete. Se till att du har ett skriftligt anställningsavtal där det bland annat är tydligt vilka arbetsuppgifter du ska utföra, lön, arbetstider, villkor för semesterersättning med mera. Här är ytterligare några saker som kan vara värt att tänka på: 

  • Heltidsstudier är beräknade att vara en heltidssysselsättning, det vill säga 40 timmar i veckan. 
  • Du får inte tjäna mer än en viss summa per termin för att få fullt studiemedel från CSN. 
  • Dina möjligheter att få bostadsbidrag påverkas av din inkomst (dvs studiemedel + eventuell extra inkomst).