Engagera dig

Att vara student handlar inte bara om plugg. Studentlivet är mycket större än så! Du kan till exempel engagera dig på flera sätt - i kåren, sektionen eller en förening bara för att nämna några. Det är en bra väg in i studentlivet.  


Engagerade studenter är grundbulten i studentkulturen, och det finns en uppsjö av föreningar och studentorganisationer som du kan vara mer eller mindre aktiv i. Har du ett fritidsintresse, hobby eller sport du gillar att utöva? Det finns säkert en förening för det på ditt lärosäte. Men det tar inte slut där! Det finns också studentorganisationer, till exempel kårer och sektioner, där du kan engagera dig i frågor som rör din specifika utbildning eller ditt lärosäte.
 

Varför ska jag engagera mig?  

För många som väljer att studera på högskola eller universitet lockar studentlivet och det sociala umgänget - att få träffa nya människor och skapa roliga minnen. Som ny student är det mycket som är nytt och möjligheterna är många. Kanske ska du testa att engagera dig? Ett engagemang utöver studierna är ett utmärkt tillfälle att träffa studenter från andra program.

Som engagerad student kan du få nya perspektiv på vad studentlivet innebär. Du kan driva frågor du tycker är viktiga och intressanta eller bara testa något du inte provat förut. Du får uppleva studentkulturen på ett helt annat sätt, till exempel arrangera evenemang som gynnar dina medstudenter.

Genom att engagera dig i studentlivet tar du dessutom en paus från plugget. Som engagerad student utvecklas du också som person. Du möter nya sammanhang och utmaningar, träffar nya människor, får större ansvar och du får olika slags förväntningar på dig - utöver dina studier.  

Hållbart engagemang 

Att vara ideellt aktiv inom en studentkår, förening eller liknande är väldigt roligt och utvecklande, men det kan också vara utmanande. Det kan kännas svårt att få tiden att räcka till för både studier och engagemang, samtidigt som det ger energi att engagera dig i något du brinner för. Dessutom deltar du i ett socialt sammanhang där du trivs.  

För att du och din grupp ska vara hållbara i längden är det viktigt att ni diskuterar vilka förväntningar som finns för ert åtagande, både på er som grupp och på dig som individ.   

Tips på frågor ni kan diskutera i gruppen: 

  • Vilka mål har ni för ert uppdrag? 
  • Vilka förväntningar har ni på er som grupp och på vad var och en ska bidra med? 
  • Räcker tiden till för de mål ni satt upp? Har ni en rimlig ambitionsnivå?   
  • Hur kan ni se och hjälpa varandra att sätta gränser och att säga nej när engagemanget blir för krävande?  

Den gemensamma diskussionen är viktig, därefter är det viktigt att du under tiden för ditt engagemang tar hand om dig själv och ger dig själv bra förutsättningar för att klara ditt åtagande. Hur ser det ut just i ditt uppdrag? Är omfattningen av uppdraget rimligt i förhållande till hur resten av ditt liv ser ut (studier, relationer, fritid, återhämtning)?

Vad kan du göra själv för att ha ett hållbart engagemang? 

  • Sätt av tid för ditt engagemang.  
    Hur mycket tid behöver det och hur mycket kan du lägga? När passar det in i ditt veckoschema? Boka in en tid i veckan då du utvärderar och planerar framåt.  
  • Boka in tid för återhämtning. 
    Det är viktigt att du får tid för kravlös återhämtning, där du kan släppa allt som kräver prestation.
  • Säg nej.  
    Det kan vara svårt att tacka nej till ett roligt uppdrag eller hjälpa någon annan, men din tid och/eller din energi kanske inte räcker till just då. I slutänden blir det kanske för mycket för dig. Prioritera det som är viktigast och det som gör att du mår bra i längden.  
  • Ta hand om dig! 
    Ät bra, se till att du får den sömn du behöver, rör på dig, vistas utomhus så att du får dagsljus. 

Studentintervju