Självmordstankar

Till dig som har tankar på att ta ditt eget liv.

Du är inte ensam om att ha självmordstankar när livet känns alltför svårt. Om du har tankar på att skada dig själv eller ta ditt liv finns hjälp att få. Livet förändras med tiden och kan bli bättre på sätt du inte tror innan du får hjälp att hitta vägen framåt.

Att gå igenom svårigheter kan leda till att livet känns plågsamt, meningslöst och hopplöst. Plötsliga negativa händelser som livskriser eller misslyckanden kan kännas omöjliga att leva vidare med. Tankar på att inte vilja leva längre kan ta form när det är svårt att se någon lösning på eller förändring av situationen och den psykiska och/eller den fysiska smärtan känns svår att stå ut med. Döden kan kännas som en lösning på det som känns övermäktigt.

Självmordstankar är ofta en konsekvens av att må psykiskt dåligt på ett sätt som gör att förmågan att hitta lösningar på problem blivit tillfälligt nedsatt. Tankarna beror oftast på att du vill förändra din situation och få slut på det lidande du känner. När du har tankar på att ta ditt liv är det vanligt att du tänker att ingenting kan bli bättre. Vi uppfattar ofta våra tankar som sanningar istället för just tankar. Tankarna kan därför upplevas väldigt övertygande, som att det inte finns något alternativ, men det finns alltid andra möjligheter.

Ofta känner man sig ensam med sina tankar och känslor och har svårt att tro att någon kan förstå eller att det finns hjälp att få. Vanligt är också att bära på skuld- och skamkänslor och tänka att man inte är värd hjälp. Tankarna på att ta sitt liv kan göra en rädd för att förlora förståndet och att man faktiskt skulle kunna göra sig själv något. 

Berätta för en närstående hur du mår

Ett första steg mot att få hjälp är att berätta för någon om hur du mår och vad du tänker. Det kan vara en närstående eller någon annan som du har förtroende för. Det kan också vara någon utomstående som du pratar med via en stödlinje. Stödlinjer finns både i chattform och som telefonsamtal. Genom att dela din upplevelse med någon kan det kännas mindre tungt och ensamt. Det kan också vara så att du behöver professionell hjälp för att orka med det som är svårt, och då behöver du ta kontakt med din vårdcentral eller med akutpsykiatrin. 

Tänk på att det finns olika sätt att få hjälp. Har du tidigare sökt hjälp och upplevt att det stöd du fått inte var rätt för dig är det viktigt att veta att du kan få annan hjälp. 

När ska du söka hjälp för självmordstankar

  • Om du har tankar om att skada dig själv eller att ta ditt liv 
  • Om du börjar gå vidare till tankar på hur du skulle gå till väga  

Om det känns övermäktigt att söka hjälp själv, be någon i din närhet att hjälpa dig.

Om du har akuta självmordstankar

Har du planer på att ta ditt liv ska du alltid ringa 112. 

Det här kan du göra själv för att må bättre

  • Berätta för någon du litar på hur du mår och om de tankar du har.
    Det hjälper dig att bryta dina återkommande tankar, få distans till dem och skifta perspektiv.  
  • Håll fast i dina rutiner.
    Försök att röra på dig, äta och sova regelbundet. Det kan hjälpa vid ångest och depression. 
  • Försök att vara vaken på dagarna och sova på nätterna.
    Det är bra att vara ute i dagsljus en stund varje dag. 
  • Gör saker du brukade tycka om att göra.
    Även om det just nu känns meningslöst och du inte känner för att göra något så är det ändå ett sätt att hitta tillbaka till saker som kan öka positiva känslor. 
  • Undvik alkohol och andra droger.
    Det ökar din sårbarhet och kan förvärra ångest, depression och självmordstankar även om du tycker det hjälper för stunden.
  • Ha medkänsla med dig själv.
    När vi mår dåligt är vi ofta mer dömande mot oss själva än vad vi skulle vara mot en vän. Då behöver vi vända på perspektivet och påminna oss om hur vi skulle möta en närstående som mår dåligt och har det svårt. Hur skulle du ta hand om en vän som mådde dåligt?   

Om du behöver prata med någon

Det finns flera hjälplinjer och telefonnummer du kan ringa för att få stöd och hjälp. Här är några av dem:

  • Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
  • Jourhavande präst: nås via 112
  • Mind Självmordslinjen: chatta via mind.se eller på telefon 90101
  • Riksförbundet SPES (suicidprevention och efterlevandestöd): 020-18 18 00