Spel om pengar (gambling)

Många tycker om att spela om pengar och har inga problem till följd av det. Men om du har svårt att kontrollera hur mycket pengar och tid du lägger på ditt spelande är du sannolikt på väg att utveckla problem med spel om pengar. Du kan ta kontroll över ditt spelande och det finns bra hjälp att få. 

illustration som föreställer mynt och sedlar


Det är viktigt att ta varje tecken på spelberoende på allvar då det i förlängningen kan få stor och mycket negativ inverkan på dina studier, relationer, din ekonomi och psykiska hälsa.

Precis som vid andra riskbruksbeteenden eller beroenden, handlar spelandet för en del om att dämpa oro, stress och nedstämdhet. Att vara spelberoende kan väcka känslor av skam och den som spelar kan kämpa för att dölja det för omgivningen. Det leder för många till ensamhet. Den som spelar för mycket kan också drabbas av skulder som tar mycket lång tid att betala tillbaka. Av dessa skäl ökar också risken för depression och ångest vid överdrivet spelande om pengar.  

Spelberoende fungerar på samma sätt som andra beroenden 

Vid spelberoende är det samma mekanismer i hjärnan som aktiveras som vid beroende av alkohol och droger. Skillnaden är att det inte är ett fysiskt beroende eftersom kroppen inte tillförs några substanser (däremot kan alkohol förstärka spelandet). Onlinekasino, nätpoker, e-sport betting och spelautomater är alla exempel på spel som vid regelbundet användande kan leda till beroende.  

Har du konstanta tankar på att spela och hur du ska få pengar till att spela? Försöker du vinna tillbaka de pengar som du förlorat? Känner du dig rastlös och irriterad när du försöker spela mindre eller sluta spela? Då är du troligtvis spelberoende. Du kan läsa mer om spelberoende och var du kan göra självtest på spelinspektionen.se.

Det här kan du göra själv för att minska ditt spelande

  • Stäng av dig från spel.
    Det är möjligt att stänga av sig från spel som är licensierade i Sverige och som kräver registrering, se spelinspektionen.se.
     
  • Installera program som blockerar spelsidor.
    Det finns olika program som blockerar spelsidor. Se 
    spelinspektionen.se. för mer information.
  • Begränsa din tillgång till pengar.
    Låt en anhörig sköta ekonomin, begränsa möjligheten för internetköp, sätt in en del av dina pengar på konton som är svåra att komma åt. 
  • Våga berätta för någon.
    Stöd från anhöriga och andra närstående betyder för många mycket på vägen till förändrade spelvanor.
     

Söka hjälp för spelberoende

För många kan det kännas svårt, eller rent av omöjligt att sluta eller trappa ner på spelandet. Det finns bra hjälp att få så tveka inte att söka den. Om du känner att du har eller börjar få problem med spel kan du kontakta Studenthälsan för vägledning eller information om var du kan få hjälp. Du som är under 23 år, eller 25 i vissa regioner, kan också söka hjälp på ungdomsmottagning. På 1177.se och spelinspektionen.se finns också information om var stöd kan fås.  

Känner du dig orolig för en vän?

Om du är orolig för någons spelande kan det kännas svårt och obekvämt att ta upp det. Om du känner att du vill försöka hjälpa personen att skapa en förändring så är det ändå viktigt att prata om spelandet. Berätta att du känner dig orolig och berätta gärna specifikt vad det är i din väns beteende som gör dig orolig och hur det kanske påverkar er relation. Samtidigt är det inte ditt ansvar att få personen sluta eller söka hjälp, utan det kan enbart personen själv göra. Via spelinspektionen.se går det att nå mer information för dig som är orolig för någon som du bryr dig om.