Studera med funktionsnedsättning

Du som har en dokumenterad varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd, för att så långt som möjligt kunna studera på universitet eller högskola på samma villkor som andra studenter.

Ett foto som föreställer en person med en dator i knät


De flesta lärosäten är anslutna till det webbaserade ansökningssystemet Nais (nais.uhr.se.). Om ditt lärosäte är anslutet gör du din ansökan direkt i systemet.

Om ditt lärosäte inte är anslutet till Nais behöver du kontakta en samordnare för pedagogiskt stöd vid det lärosäte där du tänkt studera. Kontaktuppgifter hittar du på lärosätets webbplats. Där kan du också läsa mer om vilket stöd just ditt lärosäte har. 

Kom ihåg att ansöka om stöd i god tid, gärna redan när du blivit antagen till din utbildning.  

Stöd ges till studenter med varaktiga funktionsnedsättningar 

När du gör din ansökan behöver du ladda upp dokumentation som styrker varaktig funktionsnedsättning, exempelvis ett läkarintyg eller en läs- och skrivutredning. 

Vad räknas som en varaktig funktionsnedsättning?

En funktionsnedsättning räknas som varaktig om den funnits, eller beräknas finnas, i minst sex månader. Exempel på varaktiga funktionsnedsättningar är:   

  • Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi 
  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar 
  • Psykisk ohälsa 
  • Syn- eller hörselnedsättningar 
  • Rörelsenedsättningar 
  • Kroniska sjukdomar. 

De flesta lärosäten kallar dig efter ansökan till ett kartläggande samtal med en samordnare för riktat pedagogiskt stöd. Under samtalet diskuterar ni vilka hinder du tror kan uppstå till följd av din funktionsnedsättning och vilka stöd lärosätet kan erbjuda för att överbrygga dessa.

Stödet handlar om att du ska kunna få hjälp med de utmaningar du stöter på i dina studier. Viktigt att komma ihåg är att alla studenter har samma krav på lärandemål för att kunna examineras och få godkänt betyg. Besök ditt lärosätes hemsida för att se vad dina kurser har för kursplaner och mål.

Exempel på riktat pedagogiskt stöd: 

  • anteckningsstöd 
  • mentor (hjälp med struktur och planering av studierna) 
  • utbildningstolkning (teckenspråkstolkning, skrivtolkning och dövblindtolkning) 
  • anpassningar vid salstentamen, exempelvis längre tid, sitta i mindre grupp och talsyntes. 

På de allra flesta lärosäten finns även ett flertal stödmöjligheter som inte kräver en ansökan om riktat pedagogiskt stöd, exempelvis hjälp med att skriva i språkverkstäder, talböcker och föreläsningar om studieteknik. Några stödinsatser vänder sig främst till vissa målgrupper, men mycket är tillgängligt för alla studenter. Se på ditt lärosätes hemsida vilket stöd som erbjuds. 


Mer om att studera med funktionsnedsättning