Ny som student

Att börja på universitetet kan vara en stor omställning oavsett om du kommer från gymnasiet eller arbetslivet. Upplägget mellan utbildningar kan variera stort. Vissa utbildningar har mycket schemalagd tid och praktik medan andra består av några få föreläsningar i veckan och resten av tiden disponeras av dig som student.

Foto av en student som tittar fundersamt på en annan


Oavsett om din utbildning har mycket schemalagd tid eller inte är det upp till dig om du lyckas med dina studier eller inte.

Skakigt i början? 

Är du ny student har du mycket att se fram emot. Du kommer förhoppningsvis att träffa nya vänner och få många nya upplevelser. Liksom vid andra förändringar i livet kan det orsaka osäkerhet och oro. Det är helt normalt att känna sig vilsen och förvirrad i början. För dig som har bytt stad och kanske flyttat hemifrån kan förändringen bli än mer påtaglig. Försök att ha tålamod och komma ihåg att det kan ta lite tid att landa innan du börjar känna dig hemma och oron lägger sig.   

Viktigt med en balans mellan studier och fritid

Ibland kan det kännas svårt att få till en balans mellan studierna och allt det där andra som du vill fylla livet med: fritidsaktiviteter, träning, återhämtning, relationer, vila, upplevelser... Självklart kan du under kortare perioder behöva lägga extra stort fokus på studierna, till exempel under tentaperioder, och då prioritera bort annat. Men att prioritera bort resten av livet under de år som dina studier pågår kan leda till psykisk ohälsa och sämre prestation. Det behöver finnas tid för annat i livet också.  

Studietiden kan bana väg för resten av ditt liv

För många innebär den här fasen i livet chansen att träffa nya människor, möjligheter till engagemang utanför studierna och att skapa nya kontaktytor. Många studenter vittnar om att studietiden också kan vara en av de rikaste tiderna i livet där studier varvas med ideellt engagemang som kan ge vänner för livet. Många alumner berättar om att det engagemang de haft i nationer och kåren under studietiden främjat både studier och karriär. Som ny student är det viktigt för dig att fundera på hur du vill se tillbaka på din studietid och vad som är viktigt för dig.

Tips för ett hållbart studentliv

Med den frihet som du får i dina studier och de möjligheter som finns i studentlivet utöver studierna är det bra att fundera över hur du är som person. Trivs du med att bestämma över din tid själv eller behöver du ett detaljerat schema att följa? Mår du bra av mycket stimulans och att pröva nya saker? Eller behöver du tid för att ställa om och vänja dig vid en sak i taget? Hur det än är kan det vara värdefullt med några tips för ett hållbart studentliv: 

  • Hantera studierna som ett jobb
    Mellan 8 och 17 varje dag tar du dig till en avsedd plats, till exempel biblioteket eller
    en studieplats på campus. Det kan vara särskilt hjälpsamt för dig som har en tendens att studera för mycket, eller som skjuter upp studierna till sista sekunden. Sällan orkar man vara fullt fokuserad en hel dag, men om du har varit på plats och jobbat varje dag finns en större chans att du klarar dina studier. 
     
  • Skapa en studiegrupp
    Prata ihop dig med
    några kursare och skapa en studiegrupp med personer som t ex kan hjälpas åt med begrepp eller moment som upplevs svåra, och som kan pausa eller fika tillsammans under dagen. 
     
  • Ta kontakt över terminsgränserna
    Ofta har studenter i övre årskurser hittat sätt att strukturera sina studier och det kan hjälpa dig att prata med någon som har erfarenhet av ett bra upplägg.
     
  • Hitta en miljö som främjar dina studier
    Oavsett vilket lärosäte du studerar på är det viktigt att du hittar en plats att plugga på som hjälper dig att fokusera. 
  • Ställ en timer (eller flera)
    Lägg in tid för pauser, vila och aktiviteter utöver plugget. Återhämtning måste också få tid!
  • Engagera dig
    Du kan till exempel gå med i en
    studentkår, förening eller annan studentorganisation om du känner att tiden räcker till. Det är ett bra sätt att lära känna nya människor, ger värdefulla erfarenheter och kan berika din studietid.
     

Mer om att vara ny som student